PROMOSI

Friday, December 19, 2014
VITAMIN E
Kebaikan Vitamin
Vitamin E adalah nama umum untuk dua kelas molekul (tocopherol dan tocotrienol) yang mempunyai aktiviti vitamin E dalam nutrisi
SEJARAH PENEMUAN
Vitamin E adalah nama umum untuk dua kelas molekul (tocopherol dan tocotrienol) yang mempunyai aktiviti vitamin E dalam nutrisi
SEJARAH PENEMUAN
Vitamin E pertama kali ditemui pada tahun 1922 oleh Dr. HM Evans dari California melalui kajian untuk mengekalkan kehamilan normal tikus betina diperlukan suatu unsur yang tak dapat dikenalpasti. Tanpa bahan ini, janin tikus akan mati dalam sepuluh hari masa dikandung. Tikus jantan yang kekurangan bahan ini juga mengalami kelainan pada testisnya.
Sehingga saat itu vitamin E disebut sebagai vitamin anti kemandulan. Pada wanita juga dianjurkan sebagai rawatan untuk kemandulan, kelainan haid, keradangan vagina, gejala menopause, mencegah keguguran dan kesuburan benih.
Vitamin E terbukti mampu untuk melindungi membran sperma dari kerosakan akibat pengoksidaan, rosaknya DNA sperma merupakan salah satu penyebab terjadinya ketidaksuburan.Kekurangan vitamin E juga berpengaruh pada turunnya pengeluaran enzim dan hormon-hormon kunci yang bertanggungjawab pada pembentukan sperma.
Sumber
Vitamin E pertama kali diasingkan pada tahun 1936 dari minyak tepung gandum [1]. Disebut Vitamine kerana ditemui selepas vitamin-vitamin yang sudah ada iaitu A, B, C, dan D. Bentuk vitamin E merupakan gabungan dari lapan molekul yang sangat rumit yang disebut 'tocopherol'. Vitamin E mudah didapati dari bahagian bahan makanan yang berminyak atau sayuran. Vitamin E banyak terdapat pada buah-buahan, susu, mentega, telur, sayur-sayuran, terutama kecambah [1]. Contoh sayur-sayuran yang paling banyak mengandung vitamin E adalah minyak biji gandum, minyak soya, minyak jagung, alfalfa, salad, kacang-kacangan, asparagus, pisang, strawberi, biji bunga matahari, kacang, kentang manis dan sayur-sayuran berwarna hijau [1]. Vitamin E lebih banyak terdapat pada makanan segar yang belum diolah [3].
Vitamin E pertama kali diasingkan pada tahun 1936 dari minyak tepung gandum [1]. Disebut Vitamine kerana ditemui selepas vitamin-vitamin yang sudah ada iaitu A, B, C, dan D. Bentuk vitamin E merupakan gabungan dari lapan molekul yang sangat rumit yang disebut 'tocopherol'. Vitamin E mudah didapati dari bahagian bahan makanan yang berminyak atau sayuran. Vitamin E banyak terdapat pada buah-buahan, susu, mentega, telur, sayur-sayuran, terutama kecambah [1]. Contoh sayur-sayuran yang paling banyak mengandung vitamin E adalah minyak biji gandum, minyak soya, minyak jagung, alfalfa, salad, kacang-kacangan, asparagus, pisang, strawberi, biji bunga matahari, kacang, kentang manis dan sayur-sayuran berwarna hijau [1]. Vitamin E lebih banyak terdapat pada makanan segar yang belum diolah [3].
Satu unit setara dengan 1 mg alfa-tocopherol asetat atau boleh dianggap setara dengan 1 mg.
[1] Selain itu ASI juga banyak mengandungi vitamin E untuk memenuhi keperluan bayi. ]
Dalam perkembangannya, Vitamin E dihasilkan dalam bentuk pil, kapsul, dan lain-lain sebagaimana vitamin-vitamin yang sudah terlebih dahulu ada.Vitamin yang sudah dikemas dalam pelbagai bentuk ini banyak dijual bebas di pasaran serta dianggap berguna.
[1] Selain itu ASI juga banyak mengandungi vitamin E untuk memenuhi keperluan bayi. ]
Dalam perkembangannya, Vitamin E dihasilkan dalam bentuk pil, kapsul, dan lain-lain sebagaimana vitamin-vitamin yang sudah terlebih dahulu ada.Vitamin yang sudah dikemas dalam pelbagai bentuk ini banyak dijual bebas di pasaran serta dianggap berguna.
KEGUNAAN
Meningkatkan daya tahan tubuh, membantu mengatasi tekanan, meningkatkan kesuburan, mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung koronari.
Berperanan sangat penting bagi kesihatan kulit, iaitu dengan menjaga, meningkatkan keelastikan dan kelembapan kulit, mencegah proses penuaan diri, melindungi kulit dari kerosakan akibat sinaran sinar ultraviolet, serta mempercepat proses penyembuhan luka.
Sebagai Antioksidan. Semua vitamin E adalah antioksidan dan terlibat dalam banyak proses tubuh dan beroperasi sebagai antioksida semulajadi yang membantu melindungi struktur sel yang penting terutamanya membran sel daripada kerosakan akibat adanya radikal bebas. Dalam melaksanakan fungsinya sebagai antioksida dalam tubuh, vitamin E bekerja dengan cara mencari, bertindak balas dan merosakkan rantai reaksi radikal bebas Y. Dalam reaksi tersebut, vitamin E sendiri diubah menjadi radikal. Namun radikal ini akan segera tumbuh semula menjadi vitamin aktif melalui proses biokimia yang melibatkan kompaun lain.
Melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen ke seluruh jaringan tubuh dari kerosakan. Selain boleh melindungi dari akibat kelebihan vitamin A dan melindungi vitamin A daripada kerosakan, vitamin ini juga boleh melindungi dari akibat pelbagai ubat, bahan kimia, dan logam yang menyokong pembentukan radikal bebas.
Meningkatkan daya tahan tubuh, membantu mengatasi tekanan, meningkatkan kesuburan, mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung koronari.
Berperanan sangat penting bagi kesihatan kulit, iaitu dengan menjaga, meningkatkan keelastikan dan kelembapan kulit, mencegah proses penuaan diri, melindungi kulit dari kerosakan akibat sinaran sinar ultraviolet, serta mempercepat proses penyembuhan luka.
Sebagai Antioksidan. Semua vitamin E adalah antioksidan dan terlibat dalam banyak proses tubuh dan beroperasi sebagai antioksida semulajadi yang membantu melindungi struktur sel yang penting terutamanya membran sel daripada kerosakan akibat adanya radikal bebas. Dalam melaksanakan fungsinya sebagai antioksida dalam tubuh, vitamin E bekerja dengan cara mencari, bertindak balas dan merosakkan rantai reaksi radikal bebas Y. Dalam reaksi tersebut, vitamin E sendiri diubah menjadi radikal. Namun radikal ini akan segera tumbuh semula menjadi vitamin aktif melalui proses biokimia yang melibatkan kompaun lain.
Melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen ke seluruh jaringan tubuh dari kerosakan. Selain boleh melindungi dari akibat kelebihan vitamin A dan melindungi vitamin A daripada kerosakan, vitamin ini juga boleh melindungi dari akibat pelbagai ubat, bahan kimia, dan logam yang menyokong pembentukan radikal bebas.
Sifat
Vitamin ini larut dalam lemak. Kelarutannya dalam lemak merupakan sifat yang menguntungkan kerana sebahagian besar kerosakan akibat radikal bebas terjadi di dalam membran sel dan lipoprotein yang diperbuat daripada molekul lemak.
DOS
Bila vitamin E digunakan sebagai antioksidan, maka seorang perempuan memerlukan 120 IU (international unit) setiap hari. Namun menurut catatan medikal, kebanyakan wanita hanya mengambil makanan yang mengandungi 10.4 - 13.4 IU per hari. Untuk mencukupi keperluan itu, vitamin E boleh dimakan dari vitamin E sintetik (dl-a tokoferol).
Vitamin ini larut dalam lemak. Kelarutannya dalam lemak merupakan sifat yang menguntungkan kerana sebahagian besar kerosakan akibat radikal bebas terjadi di dalam membran sel dan lipoprotein yang diperbuat daripada molekul lemak.
DOS
Bila vitamin E digunakan sebagai antioksidan, maka seorang perempuan memerlukan 120 IU (international unit) setiap hari. Namun menurut catatan medikal, kebanyakan wanita hanya mengambil makanan yang mengandungi 10.4 - 13.4 IU per hari. Untuk mencukupi keperluan itu, vitamin E boleh dimakan dari vitamin E sintetik (dl-a tokoferol).
Dos vitamin E yang besar boleh memperbaiki dan mencegah terjadinya perkembangan kelainan saraf. Beberapkajian menunjukan bahawa peningkatan pengambilan vitamin E boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Mengambil vitamin E 10-30 mg sehari dianggap cukup untuk mengekalkan kadar viamin E dalam darah]. Namun batas penggunaan vitamin E yang dianjurkan adalah 8 hingga 10 IU (International Units) - suatu batas di mana satu pertiga orang Amerika menggunakannya. Untuk keuntungan maksimum vitamin E, diperlukan 100 hingga 400 IU setiap hari. Sebahagian besar kajian menunjukan bahawa ini merupakan penggunaan optimum untuk mengurangkan risiko penyakit kronik Sedangkan dalam bahan
Kekurangan
Kekurangan vitamin E akan menyebabkan sel darah merah terbelah. Proses ini disebut hemolisis eritrodit dan boleh dielakkan dengan mengambil vitamin E.
Kekurangan vitamin E akan menyebabkan sel darah merah terbelah. Proses ini disebut hemolisis eritrodit dan boleh dielakkan dengan mengambil vitamin E.
Akibat lain kekurangan vitamin E adalah # perubahan degeneratif pada sistem saraf dan otot kelemahan dan kesulitan berjalan kesakitan pada otot betis gangguan penglihatan anemia pengekalan cecair (odem) kelainan kulit Pada bayi, kekurangan vitamin E boleh menyebabkan kelainan yang mengganggu penyerapan lemak pada bayi yang awal dan kekurangan pemakanan. Pada manusia kekurangan vitamin E boleh disebabkan kerana diet yang sangat buruk dalam jangka masa lama.
Subscribe to:
Posts (Atom)